Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Πώς είδαν τα ΜΜΕ τη συνάντηση. (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΗ)

Συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μπορούν να γίνουν οι παραδοσιακοί οικισμοί
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΗ της 18.02.08
ma teeΤΗ μεγάλη σημασία και την αξία που έχουν οι παραδοσιακοί οικισμοί για τις τοπικές κοινωνίες, επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του νομού στην εκδήλωση του ΤΕΕ-ΤΑΚ, διατυπώνοντας την αγωνία και την πρόθεση τους να αναζητήσουν λύσεις για την ανάδειξη τους. Δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί κυριαρχούν στο τοπίο του Λασιθίου, κατά κύριο λόγο εγκαταλελειμμένοι ή υποβαθμισμένοι και χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες να διαδραματίσουν τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουν στη σύγχρονη οικιστική πραγματικότητα. Η διαπίστωση προβληματίζει έντονα τους τοπικούς φορείς που επιθυμούν οι συγκεκριμένοι οικισμοί να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού, υπηρετώντας την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης.


Ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου να συνεργαστεί με το ΤΕΕ με σκοπό να συντάξει μελέτη που θα αναφέρεται στην αναγνώριση ενός σημαντικού αριθμού παραδοσιακών και ιστορικών οικισμών του νομού Λασιθίου και στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων και παρεμβάσεων που θα σχετίζονται με την διατήρηση και την προστασία τους.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι επί χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί συστηματικά, αβοήθητη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παραδοσιακών οικισμών και των κατοίκων τους.

«Πρέπει να προσδιοριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί κάτοικοι των παραδοσιακών οικισμών μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες των καιρών. Προβλήματα σε σχέση με τις υπηρεσίες, τις δημοτικές και του δημοσίου, από την καθαριότητα, την ύδρευση, το οδικό δίκτυο και το πιστοποιητικό, μέχρι τις υπηρεσίες του διαδικτύου και της ενημέρωσης».

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει κοστολόγηση και ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης των παραδοσιακών οικισμών. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα από το γενικότερο κενό του νομικού και του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των οικισμών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι την επιδότηση της ανακαίνισης αλλά και της στήριξης των κατοίκων οι οποίοι στο σύνολο τους είναι από μεσήλικες και πάνω.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να μην έχει ο νομός Λασιθίου υπηρεσίες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων, παραμένοντας ο μόνος νομός της Κρήτης που δεν διαθέτει τέτοιες υπηρεσίες. Ακόμα τόνισε ότι πρέπει να ιδρυθεί στο νομό υπηρεσία παραδοσιακών οικισμών η οποία θα προσφέρει πραγματικό έργο στις τοπικές κοινωνίες. Μόνο η Νεάπολη διαθέτει 50 παραδοσιακούς οικισμούς - από μετόχια έως χωριά - που είναι άγνωστα στις υπηρεσίες που πρέπει να ασχοληθούν με την ανάδειξη τους.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης επεσήμανε ότι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζεται ένα φαινόμενο επιστροφής των παραδοσιακών οικισμών από ευρωπαίους αλλά και κατοίκους των αστικών κέντρων που ανακαλύπτουν ξανά τα ξεχασμένα χωριά, αναπαλαιώνοντας παλιά σπίτια, για να τα χρησιμοποιήσουν είτε ως βασική, είτε ως δευτερεύουσα κατοικία.

«Έχει αξία λοιπόν, να δούμε αυτούς τους οικισμούς, δεδομένης της σημασίας που αποκτούν στη σημερινή οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και να προχωρήσουμε ως φορείς στις ενέργειες εκείνες που είναι αναγκαίες για την ανάδειξη και την διαφύλαξη τους, την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, την εύκολη πρόσβαση τους στις υποδομές του κέντρου, την ένταξη τους στο οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής των Δήμων», υπογράμμισε ο κ. Κουνενάκης.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: