Κυριακή 2 Μαρτίου 2008


«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΤΙΣ 16 & 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΤΕΔΚ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ συνδιοργανώνει μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και την ΤΕΔΚ Ν.Λασιθίου έχοντας την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου, συνάντηση-διημερίδα στις16 & 17 Φεβρουαρίου 2008 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης με θέμα «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;»

Το ΤΕΕ έχοντας πάντα τη διάθεση παρέμβασης στα σημαντικά ζητήματα που απαιτούν ανοικτές και πολύπλευρες προσεγγίσεις έχει ετοιμάσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με σκοπό τη σύνταξη μελετών που θα αναφέρονται στην αναγνώριση ενός σημαντικού αριθμού παραδοσιακών και ιστορικών οικισμών του Νομού Λασιθίου και στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων και παρεμβάσεων που θα σχετίζονται με τη διατήρηση και την προστασία τους. Η διαδικασία αυτή καθίσταται και επιτακτική καθώς όπως γνωρίζετε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σημαντικός αριθμός μελετών Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. σε αρκετούς Ο.Τ.Α., μέρος των προτάσεων των οποίων αναφέρεται στην ανάγκη μιας τέτοιας αντιμετώπισης.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2007 ,αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την όσο το δυνατό πληρέστερη ετοιμότητα του επιστημονικού δυναμικού και των κοινωνικών του εταίρων στην προσπάθεια αυτή, συγκρότησε πενταμελή επιστημονική ομάδα εργασίας από μέλη του η οποία ανέλαβε να συντάξει το γενικό πλαίσιο αρχών και προδιαγραφών που θα απαιτηθούν για την όσο γίνεται αρτιότερη εκπόνηση των σχετικών μελετών στη συνέχεια.

Η ομάδα αυτή στην πρώτη της επαφή με τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, πρότεινε ως σημαντικό βήμα για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και μιας επαφής με την ευρύτερη κοινότητα του τόπου ,την πραγματοποίηση μιας συνάντησης στον ‘Αγιο Νικόλαο Κρήτης, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008, στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν και θα παρουσιάσουν τις ιδέες και την εμπειρία σας για το θέμα αυτό άνθρωποι με σημαντική παρουσία και συμβολή στα σχετικά ζητήματα,θέτοντας σε δημόσια συζήτηση όλες εκείνες τις θεσμικές, επιστημονικές και επιχειρησιακές παραμέτρους που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη προσέγγιση και κατανόησή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων από θεσμικούς φορείς ,παράγοντες και πρόσωπα της τοπικής κοινότητας και θα αναπτυχθεί ο απαραίτητος διάλογος, σημαντική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός «κοινού τόπου» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο μέλλον.

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα μιας τέτοιας συνάντησης και έχοντας την πεποίθηση πως η ώσμωση που απαιτείται μεταξύ πολλών και διαφορετικών οπτικών για ένα τέτοιο ζήτημα επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τον ανοικτό και δημόσιο διάλογο που επιτρέπει σε όλους να διατυπώνουν με επιχειρήματα τις απόψεις του και να συνεργάζονται σε όλες τις επιστημονικές και θεσμικές περιοχές που έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών ,αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην οργάνωση και την ολόπλευρη υποστήριξη και προβολή αυτής της συνάντησης.

Το ίδιο το θέμα όπως διατυπώνεται, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ; Η ανάγκη κατανόησης των ιστορικών τόπων σ΄ένα κόσμο που αλλάζει και η πολύπλευρη συμβολή με μηχανισμούς διάσωσης στην ενεργή προστασία τους", αποκαλύπτει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει σήμερα το ζήτημα της διατήρησης ή και της διάσωσης ιστορικών τόπων και παραδοσιακών οικισμών σε ένα κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και μας καλεί κάθε στιγμή σε υπεύθυνη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολύπλευρων όψεών του. Θεωρούμε πως η συμμετοχή σε ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί τη σχολαστική και συστηματική οργάνωση όλων των διαδικασιών και κυρίως προϋποθέτει την ενεργή και συγκροτημένη συμβολή όλων μας στην κατανόηση των σχετικών αναζητήσεων αιχμής της σημερινής πραγματικότητας και την ισότιμη και καθημερινή διεκδίκηση μας για την εξασφάλιση της πιο εκτεταμένης και ανοικτής κοινής δράσης που είναι σε θέση να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Θεωρούμε εντελώς απαραίτητη την οργάνωση τέτοιων συναντήσεων γιατί συμβάλλουν στην κινητοποίηση ενός ευρύτερου δυναμικού ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να συζητούν και να διαπραγματεύονται με ανοικτό βλέμμα ζητήματα που εκ των πραγμάτων έχουν κεντρικό χαρακτήρα στο χώρο της κοινής καθημερινής μας δραστηριότητας.

Η συνάντησή θα γίνει στο κεντρικό κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο κατά τις ώρες 10:00- 16:00 το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008, όπου σας καλούμε όλους να συμμετέχετε.

Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008 με επίσκεψη και περιήγηση στον ιστορικό οικισμό της Κριτσάς κοντά στον ‘Αγιο Νικόλαο που αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παραδοσιακού οικισμού της περιοχής και θα μας δώσει τη δυνατότητα μιας επί τόπου ανταλλαγής απόψεων και γνωριμίας με ένα ενδιαφέρον φυσικό ,οικιστικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕ/ΤΑΚ

Πέτρος Ινιωτάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια: